Agroturystyka - cechy i determinanty rozwoju
Jest jedną z form turystyki, oferującą pobyt u rodzin wiejskich prowadzących gospodarstwa rolne.
Cechy agroturystyki:
- nie ogranicza się tylko do zakwaterowania turystów lecz oferuje im cały pakiet usług:
1.różnorodne formy rekreacji i spędzanie czasu wolnego
2. bezpośrednie kontakty z gospodarzami i zwierzętami domowymi
3. poznanie działalności produkcyjnej rolników i ich stylu życia
4. korzystanie ze świeżej i zdrowej żywności
5. poznanie kultury materialnej i duchowej (pokazy i nauczanie przygotowania regionalnych potraw, tradycyjnych sposobów przetwórstwa, lokalnego rzemiosła).
- działanie zgodne z filozofią marketingu (dobór odpowiednich instrumentów i działań – odpowiedni produkt, jego jakość, itp.)
Determinanty rozwoju agroturystyki:
1. Bariery:
- duża liczba konkurujących ze sobą podmiotów gospodarczych
- zróżnicowanie potrzeb i preferencji nabywców usług turystycznych
- twarde reguły gospodarki rynkowej
- brak pewności pozyskania nabywców usług turystycznych
- konieczność poniesienia określonych nakładów inwestycyjnych
- brak działań zespołowych (bogatsza oferta i zmniejszenie niektórych kosztów działalności w zakresie np. promocji)
- konflikty pomiędzy tymi, którzy uzyskują korzyści z agroturystyki a pozostałą częścią społeczności
- zagrożenie środowiska naturalnego (zniszczenie i nadmierny hałas)
2. Szanse:
- zmiana motywów zachowań mieszkańców dużych aglomeracji miejskich – głównych nabywców usług turystycznych (kontakt z przyrodą i niższe koszty pobytu)
- stworzenie nowych miejsc pracy
- nowe źródło dochodu dla rolnika i jego rodziny
- rozwój wiejskiej infrastruktury (obiekty handlowe, gastronomiczne, komunikacja usługi bankowe, ośrodki zdrowia, stacje benzynowe itp.)
- restaurowanie zabudowań historycznych
- systematyczna poprawa bytu rodzin wiejskich
- rozwój społeczny (poczucie własnej wartości, patriotyzm lokalny, wzbogacenie osobowości mieszkańców wsi)
- wzajemne przenikanie kultur
- system doradztwa rolniczego (szkolenia, promocja, współpraca z lokalną administracją i samorządami)
Najczęściej pobierane pliki (.doc i .pps) |
1. (27 stron A4)
2. (12 stron A4)
3. (23 stron A4)
4. (25 stron A4)
5. (7 stron A4)
6. (12 stron A4)
7. (37 stron A4)
8. (30 stron A4)
9. (22 stron A4)
10. (45 stron A4)
|
Podobne tematy w Kompendium |
1. (0.2 stron)
2. (0.1 stron)
3. (0.7 stron)
4. (0.7 stron)
5. (0.3 stron)
6. (0.1 stron)
7. (0.3 stron)
8. (0.5 stron)
9. (0.8 stron)
10. (0.9 stron)
|
Jesteś tutaj: Kompendium ekonomii » Przedsiębiorczość » Agroturystyka - cechy i determinanty rozwoju
Agroturystyka - cechy i determinanty rozwoju
Ocena: 9 / 10 Liczba głosów: 179 głosów
Zaloguj się, aby zagłosować
|