Top strony
Wyszukiwarka serwisu
Mapa tagów
strategia reklamy | kontrakty terminowe | prywatyzacja pośrednia | BEP | budżet gminy | gospodarka magazynowa | spedycja | amortyzacja |

Agroturystyka - cechy i determinanty rozwoju

Jest jedną z form turystyki, oferującą pobyt u rodzin wiejskich prowadzących gospodarstwa rolne.

Cechy agroturystyki:
- nie ogranicza się tylko do zakwaterowania turystów lecz oferuje im cały pakiet usług:
1.różnorodne formy rekreacji i spędzanie czasu wolnego
2. bezpośrednie kontakty z gospodarzami i zwierzętami domowymi
3. poznanie działalności produkcyjnej rolników i ich stylu życia
4. korzystanie ze świeżej i zdrowej żywności
5. poznanie kultury materialnej i duchowej (pokazy i nauczanie przygotowania regionalnych potraw, tradycyjnych sposobów przetwórstwa, lokalnego rzemiosła).
- działanie zgodne z filozofią marketingu (dobór odpowiednich instrumentów i działań – odpowiedni produkt, jego jakość, itp.)

Determinanty rozwoju agroturystyki:
1. Bariery:
- duża liczba konkurujących ze sobą podmiotów gospodarczych
- zróżnicowanie potrzeb i preferencji nabywców usług turystycznych
- twarde reguły gospodarki rynkowej
- brak pewności pozyskania nabywców usług turystycznych
- konieczność poniesienia określonych nakładów inwestycyjnych
- brak działań zespołowych (bogatsza oferta i zmniejszenie niektórych kosztów działalności w zakresie np. promocji)
- konflikty pomiędzy tymi, którzy uzyskują korzyści z agroturystyki a pozostałą częścią społeczności
- zagrożenie środowiska naturalnego (zniszczenie i nadmierny hałas)

2. Szanse:
- zmiana motywów zachowań mieszkańców dużych aglomeracji miejskich – głównych nabywców usług turystycznych (kontakt z przyrodą i niższe koszty pobytu)
- stworzenie nowych miejsc pracy
- nowe źródło dochodu dla rolnika i jego rodziny
- rozwój wiejskiej infrastruktury (obiekty handlowe, gastronomiczne, komunikacja usługi bankowe, ośrodki zdrowia, stacje benzynowe itp.)
- restaurowanie zabudowań historycznych
- systematyczna poprawa bytu rodzin wiejskich
- rozwój społeczny (poczucie własnej wartości, patriotyzm lokalny, wzbogacenie osobowości mieszkańców wsi)
- wzajemne przenikanie kultur
- system doradztwa rolniczego (szkolenia, promocja, współpraca z lokalną administracją i samorządami)


Jesteś tutaj: Kompendium ekonomii » Przedsiębiorczość » Agroturystyka - cechy i determinanty rozwoju

Agroturystyka - cechy i determinanty rozwoju
Ocena: 9 / 10
Liczba głosów: 179 głosów

Zaloguj się, aby zagłosować

2001-2024 © ABC Ekonomii