Top strony
Wyszukiwarka serwisu
Mapa tagów
ocena zdolności kredytowej | rodzaje bezrobocia | psychologia społeczna | CAPM | prezentacje z zarządzania zasobami ludzkimi | majątek trwały | psychologia ekonomiczna | piramida potrzeb Maslova |

To Analiza Ryzyka i Kontrola Punktów Krytycznych lub Analiza Ryzyka i Krytyczne Punkty Kontroli, który ma na celu zapewnienie czystości higienicznej produktów spożywczych przeznaczonych dla konsumentów.

HACCP jest wykorzystywany w firmach produkujących i handlujących produktami spożywczymi.

W nazwie systemu występują dwa zasadnicze elementy. Z jednej strony jest to przeprowadzenie analizy wszystkich możliwych zagrożeń wpływających na końcowe bezpieczeństwo produktu. Przeprowadzona analiza daje podstawę do określania tak zwanych krytycznych punktów kontroli.

Krytyczne punkty to po prostu miejsca, w których ewentualne, występujące zagrożenia można całkowicie wyeliminować lub ograniczyć do akceptowalnego poziomu. Określenie, a następnie nadzorowanie, czyli kontrolowanie takich miejsc jest tym drugim, głównym elementem systemu HACCP.