Kapitały własne i kapitały obce w agroturystyce
Kapitały własne i kapitały obce.
Głównym źródłem finansowania gospodarstw agroturystycznych jest kapitał własny rolnika.
Występuje on w formie:
- rzeczowej, tj. w postaci budynków, gruntów, wyposażenia rolniczego i domowego, produktów żywnościowych itp.
- pieniężnej, tj. w postaci gotówki, środków pieniężnych na rachunkach bankowych, papierów wartościowych itp.
W przypadku braku własnych środków ważnym źródłem finansowania działalności staje się kapitał obcy, do którego zalicza się finansowanie za pomocą kredytów i pożyczek.
Ze względu na okres spłaty kredyty można podzielić na:
- krótkoterminowe – przyznawane na 1 rok,
- średnioterminowe – przyznawane na okres od 1 roku do 5 lat,
- długoterminowe – przyznawane powyżej 5 lat.
Ze względu na przeznaczenie kredyty możemy podzielić na:
- obrotowy,
- inwestycyjny.
Kredyt obrotowy udzielany jest z reguły na krótki okres z przeznaczeniem na finansowanie bieżących nakładów na działalność produkcyjna i usługową, np. na zakup pasz, materiałów siewnych, zwierząt hodowlanych itp.
Kredyt inwestycyjny jest przeznaczony na odtworzenie, modernizację i zwiększenie majątku trwałego. Najczęściej wykorzystywany on jest na finansowanie inwestycji materialnych, np. zakup sprzętu, maszyn, budynków, gruntów itp.
Najczęściej pobierane pliki (.doc i .pps) |
1. (72 stron A4)
|
Podobne tematy w Kompendium |
1. (0.6 stron)
2. (0.6 stron)
3. (0.5 stron)
4. (0.3 stron)
5. (3.5 stron)
6. (0.4 stron)
7. (3.5 stron)
8. (1.3 stron)
9. (0.1 stron)
10. (1 stron)
|
Jesteś tutaj: Kompendium ekonomii » Mikroekonomia » Kapitały własne i kapitały obce w agroturystyce
Kapitały własne i kapitały obce w agroturystyce
Ocena: 9.2 / 10 Liczba głosów: 94 głosów
Zaloguj się, aby zagłosować
|