Koncepcja Philipa Crosby
Osoba Crosbyego kojarzona jest z kontrowersyjnym pojęciem zero defektów będącym integralną częścią czterech pewników jakości.
Pierwszy pewnik dotyczy właściwego zrozumienia pojęcia jakości przez wszystkich pracowników.
Drugi pewnik wskazuje na konieczność budowy systemu zapewnienia jakości (zgodności).
Trzeci pewnik odnosi się do poziomu niezgodności. Jedyny akceptowalny poziom jakości to zero defektów. W przypadku gdy poziom niezgodności przekracza zero, należy bezwzględnie podjąć działania usprawniające.
Czwarty pewnik dotyczy pomiaru jakości.
Przeciwnikami koncepcji zero defektów byli Juran i Deming.
Juran uważał, iż usprawnienie jakości jest opłacalne jedynie do punktu zrównania oszczędności wynikających z minimalizacji strat i kosztów podejmowanych działań usprawniających jakość.
Deming traktuje koncepcję zero defektów jako slogan mający oddziaływać na załogę, podkreślając jednocześnie, że indywidualni pracownicy dysponują ograniczoną kontrolą nad czynnikami wywołującymi problemy jakościowe.
Crosby rekomenduje stosowanie czternastu etapów zarządzania jakości:
1. zaangażowanie kierownictwa,
2. zespoły usprawniające jakość,
3. pomiary,
4. koszt jakości,
5. świadomość jakości,
6. działania korygujące,
7. planowanie koncepcji 'zero defektów',
8. edukacja pracowników,
9. dzień 'zera defektów',
10. ustalanie celów,
11. usuwanie przyczyn powstawania błędów,
12. dowody uznania,
13. stowarzyszenie jakościowe,
14. zrób to ponownie.
Najczęściej pobierane pliki (.doc i .pps) |
1. (21 stron A4)
2. (22 stron A4)
3. (16 stron A4)
4. (10 stron A4)
5. (16 stron A4)
6. (11 stron A4)
7. (26 stron A4)
8. (11 stron A4)
9. (10 stron A4)
10. (19 stron A4)
|
Podobne tematy w Kompendium |
1. (0.5 stron)
2. (0.1 stron)
3. (0.2 stron)
4. (0.4 stron)
5. (0.7 stron)
6. (1 stron)
7. (1.2 stron)
8. (0.3 stron)
9. (0.3 stron)
10. (0.4 stron)
|
Jesteś tutaj: Kompendium ekonomii » Zarządzanie jakością » Koncepcja Philipa Crosby
Koncepcja Philipa Crosby
Ocena: 9.8 / 10 Liczba głosów: 76 głosów
Zaloguj się, aby zagłosować
|