Kontrolowanie
Kontrolowanie to porównywanie otrzymanych wyników z wzorcami.
Za pomocą funkcji kontrolnej kierownik może utrzymać organizację na właściwym torze nie pozwalając jej na nadmierne odchylenia od celów.
Ze względu na rodzaje wzorców wyróżniamy 3 rodzaje kontroli:
- jakościową (techniczną): normy
- finansową: wskaźnik płynności firmy
- ekonomiczną: wskaźnik rentowności, stopa zwrotu
Kontrolowanie – kierownictwo stara się zapewnić, by organizacja zmierzała do swych celów.
Kierownik musi zapewnić, by działania członków organizacji rzeczywiście prowadziły do osiągnięcia ustalonych przez nią celów.
Jest to kontrolna funkcja, składająca się z trzech głównych elementów:
- określenia mierników efektywności
- pomiaru bieżącej efektywności i porównaniu jej z wyznaczonymi miernikami
- podjęcia działań korygujących, jeśli efektywność nie odpowiada miernikom
Najczęściej pobierane pliki (.doc i .pps) |
1. (20 stron A4)
2. (14 stron A4)
3. (10 stron A4)
4. (16 stron A4)
5. (24 stron A4)
6. (26 stron A4)
7. (15 stron A4)
8. (2 stron A4)
9. (9 stron A4)
|
Podobne tematy w Kompendium |
1. (1.2 stron)
2. (0.4 stron)
3. (0.1 stron)
4. (0.1 stron)
5. (0.1 stron)
6. (0.1 stron)
7. (0.2 stron)
8. (0.2 stron)
9. (2.3 stron)
10. (1.9 stron)
|
Jesteś tutaj: Kompendium ekonomii » Zarządzanie » Kontrolowanie
Kontrolowanie
Ocena: 8.9 / 10 Liczba głosów: 100 głosów
Zaloguj się, aby zagłosować
|