Jakość opakowań
Jakość to ogół właściwości obiektu, wiążących się z jego zdolnością do zaspokojenia potrzeb stwierdzonych i oczekiwanych. Obiektem może być np. działanie, proces, wyrób, organizacja, system, osoba lub dowolna kombinacja w/w.
Na jakość opakowań składają się następujące cechy:
1) parametry przyrodniczo-techniczne
- wymiary
- wytrzymałość techniczna
- przenikalność pary wodnej
- przenikalność zapachów
- przenikalność tłuszczu
- przenikalność światła
- odporność na działanie kwasów, zasad
- podatność na barwienie
2) parametry estetyczne
- barwa
- kształt
- grafika, liternictwo
- relacja we wzajemnym rozłożeniu wzorów i napisów
3) parametry ergonomiczne
- łatwość otwierania, wyjmowania zawartości
- łatwość przenoszenia, transportu (zgodność z szeregiem wymiarowym)
4) parametry ekologiczne
- zdolność do całkowitego rozkładu
- podatność na recycling
- możliwość wielokrotnego użycia
Najczęściej pobierane pliki (.doc i .pps) |
1. (25 stron A4)
2. (1 stron A4)
3. (24 stron A4)
4. (14 stron A4)
5. (17 stron A4)
6. (7 stron A4)
7. (4 stron A4)
8. (8 stron A4)
9. (5 stron A4)
10. (6 stron A4)
|
Podobne tematy w Kompendium |
1. (0.1 stron)
2. (0.5 stron)
3. (0.2 stron)
4. (0.3 stron)
5. (0.7 stron)
6. (0.2 stron)
7. (0.3 stron)
8. (0.4 stron)
9. (0.7 stron)
10. (1.4 stron)
|
Jesteś tutaj: Kompendium ekonomii » Marketing » Jakość opakowań
Jakość opakowań
Ocena: 9.2 / 10 Liczba głosów: 182 głosów
Zaloguj się, aby zagłosować
|